Лекови и суво око: разбирање на поврзаноста

Синдромот на суво око, колоквијално познат како суво око, е продорно нарушување кое влијае на безброј поединци на глобално ниво. Истото се манифестира кога очните помошни апарати не успеваат да генерираат доволно солзи или кога солзите испаруваат премногу брзо, што кулминира со непријатност, воспаление и заматен вид.

Функцијата на солзите ја надминува улогата на изразување на нашите емоции и се од суштинско значение за виталноста на нашите очи. Еве една анализа зошто солзите се императив за благосостојбата на нашите очи.


1. Емолиентна функција:


Солзите служат како природен омекнувач, кој се дистрибуира низ очната површина со секое трепкање. Ова подмачкување го ублажува триењето помеѓу рожницата и очниот капак, со што се гарантира беспрекорна и удобна окуларна подвижност.

2. Испорака на хранливи материи:


Солзите даваат клучни хранливи материи на окуларната површина, вклучувајќи протеини и електролити. Оваа храна го зајакнува здравјето на рожницата и конјунктивата.

3. Заштита од патогени:


Течноста од солза поседува антимикробни карактеристики, помагајќи да се отстранат инфекциите. Постоењето на лизозим, ензим во солзите, може да ја пробие клеточната структура на специфични бактерии, функционирајќи како природен заштитен механизам.

4. Одржување на видна острина:


Солзениот филм учествува во целокупната рефрактивна моќ на окото, така стабилниот филм е неопходен за јасна и стабилна оптичка површина на рожницата. Ова гарантира прецизно прекршување на влезната светлина, придонесувајќи за јасен вид. Нарушувањата во солзниот филм може да доведат до заматен или искривен вид.

5. Исфрлање на остатоци:


Солзите имаат витална функција во исфрлањето на остатоци, прашина и туѓи честички кои можат да дојдат во контакт со очите. Ова непрекинато дејство на плакнење ја одржува чистотата на очите и спречува иритација и оштетување на површините.

6. Емоционална манифестација:


Иако не се директно поврзани со физичкото здравје на очите, солзите исто така исполнуваат емоционална улога. Емоционалните солзи, поврзани со силни чувства, можат да дадат катарзичен ефект и да помогнат во ублажување на стресот. Плачењето исто така може да го стимулира производството на ендорфин, обезбедувајќи чувство на олеснување.

Разбирањето на разновидните улоги на солзите ја нагласува нивната важност за зачувување на оптималното здравје на очите. Без разлика дали ги навлажнуваат очите, штитат од инфекции или придонесуваат за јасен вид, солзите преземаат незаменлива улога во зачувувањето на здравјето и функционалноста на нашите очи.

Постојат бројни фактори кои придонесуваат за синдром на суво око, а фармацевтските препарати можат да бидат суштински виновник. За да разбереме како лековите го попречуваат производството на солзи, корисно е повторно да погледнете како вашите очи остануваат навлажнети, чие отсуство предизвикува симптоми на суво око.

Компонентата што ја изолира вашата рожница од отворената средина е солзниот филм. Тој се состои од 3 слоја.

Тоа се липидниот слој, водениот слој и слојот на муцин. Меибомските жлезди се задолжени за производство на липидниот слој, коњуктивалните пехарести клетки се задолжени за муцинскиот слој, додека солзната жлезда го генерира водениот слој.

Ако некој слој претрпи недоволно производство, тоа може да ја наруши рамнотежата на составот на солзениот филм, што кулминира со некоја форма на суво око. Сега ајде да истражуваме некои категории на лекови кои можат да ја нарушат оваа рамнотежа.

Оваа статија навлегува во врската помеѓу лековите и синдромот на суво око, нагласувајки ги фармацевтските препарати кои потенцијално можат да ја поттикнат или влошат оваа состојба.Фармацевтски препарати 

кои можат да придонесат 

за синдром на суви очи:
Антихистаминици:


Антихистаминиците, кои обично се користат за ублажување на симптомите на алергија, исто така може да го намалат производството на солзи, што доведува до суви очи. Антихистаминиците ги попречуваат рецепторите на хистамин H1 на мастоцитите и третираат одредени симптоми на алергија. Додека постарите орални антихистаминици од прва генерација може да ги намалат симптомите, како што се насолзени очи и течење на носот, тие исто така може значително да го намалат волуменот на солзите како негативен ефект. Ова може да доведе до појава на суви очи или да ги влоши симптомите кај оние со синдром суво око. Ако забележите симптоми на суво око по давање антихистаминици, консултирајте се со вашиот лекар за алтернативни опции или дополнителни терапии за справување со алергиите.

Деконгестиви:


Одредени деконгестиви, како оние што се користат за ублажување на назална конгестија, може да предизвикаат суви очи како негативен ефект. Овие лекови го намалуваат протокот на крв во солзните жлезди, што резултира со намалено производство на солзи. Ако често користите деконгестиви и имате симптоми на суво око треба да се разгледаат можните алтернативи или да се вклучи додатна терапија за да се зголеми навлажнувањето.

Формулации на антидепресиви:


Специфични категории на антидепресиви, како што се селективни инхибитори за репреземањето на серотонин (SSRI) и трициклични антидепресиви (TCAs), се поврзани во синдромот на суво око. Овие лекови може да ја нарушат редовната работа на солзните жлезди, предизвикувајќи сувост и нелагодност. Користење антидепресиви и почуствувате манифестации на суво око, ангажирајте го вашиот лекар.

Лекови за хипертензија:


Одредени фармацевтски препарати кои се користат за регулирање на покачениот крвен притисок, вклучувајќи бета-блокатори, диуретици и АКЕ инхибитори, се поврзани со суво око. Овие лекови можат да бидат поврзани со секрецијата на солзи, што кулминира со сувост. Ако сте погодени од суви очи и исто така внесувате лекови за крвен притисок, разговарајте за вашите симптоми со вашиот здравствен работник за да ги испитате заменските терапевтски пристапи.

Хормонална заменска терапија:


За жените кои се во менопауза, терапијата за замена на хормони е доста распространета. Сепак, одредени препарати за хормонална заменска терапија, особено оние што содржат естроген, се поврзани со суво око. Ако сте подложени на хормонална заменска терапија и страдате од манифестации на суво око, ангажирајте го лекар специјалит да ги процени вашите алтернативи.

Справување со суво око при користење на лекови:


Ако наидете на манифестации на суво око додека внесувате фармацевтски производи, постојат мерки што можете да ги преземете за да ги ублажите непријатностите:

Комуницирајте со вашиот лекар и важиот офталмолог: известете го вашиот лекар за вашите манифестации на суво око. Тие можат да ги проценат лековите за замена или да ја модулираат дозата за да ги намалат негативните ефекти врз секрецијата на солзите.

Засилете ја влажноста: Зголемувањето на влажноста во вашата околина, особено во суви или климатизирани простори, може да помогне во намалувањето на манифестациите на суво око. Размислете за користење навлажнувач или поставување сад со вода во непосредна близина на системот за греење или ладење.

Правете чести паузи и трепкајте: Кога користите компјутери или други дигитални екрани на подолги периоди, правете редовни прекини. Дополнително, свесното трепкање почесто може да помогне да се распределат солзите низ очите, давајќи олеснување.

Користете вештачки солзи: Вештачките солзи се најдобриот и наједноставниот начин за справување со сувите очи. Вештачките солзи може да обезбедат привремена удобност со подмачкување на очите. Овие капки за очи можат да помогнат во ублажување на сувоста и нелагодноста поврзани со суво око. Денес постојат алтернативи без конзерванси кои ни овозможуваат продолжена употреба.

Додека фармацевтските препарати можат да бидат од суштинско значење за администрирање на различни здравствени состојби, од клучно значење е да се знае потенцијалниот несакан ефект на сувото око. Разберете ги лековите што ги внесувате и нивното можно влијание врз секрецијата на солзи. Ако наидете на манифестации на суво око, ангажирајте го лекар или офталмолог да истражи замена за фармацевтски производи или дополнителни стратегии за администрирање на суво око и за одржување на здравјето на очите.

Д-р.Душан Кемера
специјалист офталмолог и хирург

Работно Време

Понеделник - Петок     08:00 - 19:00

Сабота                                09:00 - 13:00

Контакт

(02) 309 20 40

(02) 309 20 30

070 339 164

eyecenter@vizia.com.mk

Vizia - Centar za oci